Let's get the Fire started
 

Pulled pollo mexican style:

Duur voorbereiding : 3 ½ uur.
Duur bereiding : 1 uur.
Temperatuur BBQ : 120 ℃.
Kern temperatuur vlees : 72 ℃.
Wijze van barbecueën : indirect.


Ingrediënten:
800 gram kippendijen zonder vel en been.
300 gram geraspte cheddar cheese.
1 zak Nacho cheese chips.


Brine:
50 gram Don Marcos Brine-O-Magic “Geflügel”.
500 ml water.


Rub:
2 el paprika poeder.
2 el gedroogde oregano.
1 el gemalen komijn.
1 tl chiliflakes.
½ tl zwarte peper.
¼ tl zee zout.


Tomaten salsa:
400 gram tomatenblokjes.
3 tenen knoflook.
2 witte uien.
150 ml ketchup.
10 ml Sriracha saus.
1 limoen.


Bereiding:
Brine:
Verwarm het water tot net onder het kookpunt en voeg de Brine-O-Magic aan het water toe. Meng het kruidenmengsel zodat dit volledig oplost in het water.
Plaats de Brine in de koelkast en laat deze volledig afkoelen. Controleer ondertussen de kippendijen en snijd het overtollige vet zoveel mogelijk weg en verwijder eventuele botresten.
Wanneer de Brine is afgekoeld kunnen de kippendijen worden toegevoegd, zet de Brine met de kippendijen afgedekt terug in de koelkast en laat ze voor 2 uur trekken.


Tomaten salsa:
Snijd de knoflooktenen en de uien fijn en verwarm een beetje olie in een wokpan. Bak de uien in de pan tot ze glazig worden en bak vervolgens de knoflook nog even mee.
Voeg nu de tomatenblokjes, ketchup, Sriracha en het sap van de limoen toe en roer de salsa goed door. Laat vervolgens de salsa 15 minuten inkoken waarna de salsa van het vuur mag.

Als de kippendijen 2 uur in de Brine hebben liggen trekken is het tijd om ze goed af te spoelen en droog te deppen.

Vervolgens mengen we alle kruiden voor de rub, en gaan we de kippendijen rubben. Let hierbij goed op “less is more” (wanneer je teveel kruiden gebruikt worden de dijen te pittig).

Ondertussen bereiden we de barbecue voor op indirect grillen met een temperatuur van 120 ℃, alvorens we de kippendijen op het rooster leggen voegen we alvast een handjevol rooksnippers van appelhout toe aan de gloeiende kolen.
Wanneer het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 50 ℃ gaan we het vlees inpakken in aluminium folie en garen we door totdat het een kerntemperatuur heeft van 72 ℃.
Nu trekken we het vlees uit elkaar in een flinke schaal en mengen het vrijgekomen vocht goed door met onze pulled pollo.
De temperatuur van de barbecue mag ondertussen verhoogd worden naar 180 ℃, de pulled pollo met daarover de tomaten salsa en als topping de cheddar cheese mag nog even terug in de barbecue +/- 15 minuten totdat de cheddar is gesmolten.
Als de kaas is gesmolten serveren we de pulled pollo met een klodder Ranch saus en een fikse lading Nacho chips.